Zo komen oplichters nu aan je bankrekening: "Ze contacteren je via WhatsApp"

door: STS
whatsapp
Afbeelding bron: Pixabay

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om toegang te krijgen tot mensen hun bankrekening. Ze misbruiken daarvoor vacatures en benaderen de geïnteresseerden via WhatsApp.

De 19-jarige Imke Breesch uit Sint-Truiden solliciteerde via Indeed voor een job bij kledingketen JBC. Daarna werd ze gecontacteerd via WhatsApp, met de vraag om 2 euro verzendingskosten te betalen, voor werkkledij.

"Er werd mij gevraagd om te betalen via een link, die mij leidde naar een bericht van Payconiq. Ik moest een betaling doen met de kaartlezer, maar ik dacht dat dat normaal was, omdat ik geen Payconiq heb", vertelde het slachtoffer aan TV Limburg.

Na het storten van 2 euro krijgt ze te horen dat de overschrijving niet gelukt zou zijn. Er wordt haar aangeraden om het eens te proberen met de bankkaart van haar ouders. Ze vertrouwde het zaakje op dat moment niet, en lichtte haar ouders in. Haar vader belde naar JBC en daar bevestigden ze dat ze niet op die manier te werk gaan.

Bij JBC betreuren ze dat hun identiteit misbruikt wordt. Ze zeggen dat ze nooit mensen aanspreken via WhatsApp en dat er nooit om geld gevraagd wordt bij een sollicitatie.