Gebruikers van De Lijn worden gewaarschuwd: Trap niet in deze oplichting

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Safeonweb heeft de jongste tijd meldingen gekregen van een nieuw soort oplichting. Cybercriminelen viseren daarbij mensen die zich met De Lijn verplaatsen.

"We willen je aandacht vestigen op een scam die ons de laatste tijd meermaals werd gemeld en die gericht is op abonnees van het transportnetwerk van De Lijn", zegt. Safeonweb.

Er worden namelijk valse e-mails verstuurd in naam van de vervoersmaatschappij. "De inhoud van het bericht is alarmerend: je abonnement is geblokkeerd en je moet dringend actie ondernemen. Anders riskeer je voorgoed de toegang tot je abonnement te verliezen."

Safeonweb raadt ten stelligste af om te klikken op de links die zo'n e-mail bevat. "Dit is een phishingpoging om je persoonlijke gegevens en mogelijk je bankgegevens te stelen."

Hoe herken je deze oplichting?

Wie het e-mailadres van de afzender goed controleert, zal merken dat het niet overeenkomt met het officiële adres van De Lijn. Wanneer je met de muis over een verdachte link gaat zonder erop te klikken, toont die de URL. Deze zal niet overeenkomen met die van de officiële website van de Lijn.

Bovendien: "Echte vervoerders zullen nooit dreigen met het blokkeren van je abonnement zonder voorafgaande kennisgeving."

Oplichting
Afbeelding bron: Safe on web