Zo maak je eenvoudig zelf heerlijke mayonaise: slechts enkele alledaagse ingrediënten

door: WVDS
open-sandwiches, mayonaise, ei, sla
Afbeelding bron: Pixabay

Wie aan Belgische gastronomie denkt, zal wellicht meteen aan frieten, wafels of mosselen denken. Maar daartussenin, als een stille held, ligt er een ware schat verborgen: de Belgische mayonaise.

Een saus die een gerecht kan transformeren van gewoon naar uitzonderlijk, van lekker naar heerlijk. We beginnen bij het basisrecept.

Basisrecept voor Belgische Mayonaise

Een traditionele Belgische mayonaise wordt gemaakt met eigeel, mosterd, olie, azijn of citroen en een snufje zout. Het klinkt eenvoudig, maar juist in deze eenvoud schuilt de pure smaak van mayonaise.

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 liter plantaardige olie
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • Een snufje zout en peper

Instructies:

  1. Begin met het scheiden van het eiwit en de dooier van de eieren. Voor dit recept hebben we alleen de dooiers nodig.
  2. Doe de eierdooiers in een kom en voeg de mosterd toe. Klop dit samen tot het glad is.
  3. Voeg nu geleidelijk de olie toe. Dit is een belangrijk gedeelte van het proces. Je moet de olie langzaam toevoegen terwijl je constant roert. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise niet gaat klonteren.
  4. Blijf roeren en olie toevoegen tot je een romige consistentie krijgt.
  5. Voeg tot slot azijn of citroensap toe en roer nogmaals goed door.
  6. Breng op smaak met zout en peper naar eigen voorkeur.

Waar je aandacht voor kunt hebben, is de keuze in olie. Wat betreft de olie, wordt vaak de voorkeur gegeven aan neutrale oliën zoals zonnebloemolie of koolzaadolie. Deze oliën hebben geen overheersende smaak en laten de andere ingrediënten in hun waarde.

Voor de zuurtegraad wordt citroensap of azijn gebruikt. Het toevoegen van citroen of azijn hangt af van persoonlijke voorkeur en varieert van streek tot streek.

Chefs raden aan mayonaise met de hand te kloppen

Het geheim achter de smaakvolle Belgische mayonaise zit niet alleen in de ingrediënten, maar ook in het bereidingsproces. Het bereiden van mayonaise vereist precisie en geduld. De meeste chefs raden aan om de mayonaise met de hand te kloppen, zodat je de consistentie en smaak beter in de hand hebt.

Dus of je nu een kom frietjes voor je hebt, een heerlijke garnalencocktail of een simpel hardgekookt ei, met een lepel Belgische mayonaise erbij zorg je voor een gastronomische ervaring die je niet snel zal vergeten. Eet smakelijk!

Tags koken