Mag je een pan met krassen in nog blijven gebruiken?

door: STS
Pan
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een pan die al een tijdje gebruikt werd, kan wel eens krasjes vertonen. Is het verstandig om die dan nog te gebruiken?

Door het gebruik van bestek in plaats van bijvoorbeeld een houten lepel, kunnen pannen krassen oplopen. Bij teflonpannen met een antiaanbaklaag kunnen er dan stoffen vrijkomen die je niet in je lichaam wil.

"De antiaanbaklaag van teflonpannen bevat de chemische stof PFPE, beter bekend als het overkoepelende PFAS", vertelde toxicoloog Jan Tytgat aan Het Nieuwsblad.

Wanneer de antiaanbaklaag beschadigd is geraakt, gooi je de pan best onmiddellijk weg. Er dreigen immers minuscule deeltjes ervan in je voedsel te belanden, en zo in je lichaam.

Tytgat raadt ook aan om de pan niet té warm te verhitten. "Er komen dan giftige stoffen uit vrij en die komen in je voedsel terecht. De meeste teflonpannen hebben een kleurdetectie in het midden. Als de temperatuur te hoog wordt, kan je dit zien via een soort van verklikkerlichtje."

Wil je problemen voorkomen, dan kan je ervoor kiezen om geen teflonpan te kopen. Een goed alternatief is een pan met een keramische antiaanbaklaag.