"Heel slecht idee": Doe dit nooit op straat met je smartphone want je riskeert geld te verliezen

door: STS
Smartphone - gsm
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Zeker honderd mensen zijn opgelicht toen ze hun elektrische wagen wilden opladen. Ze wilden betalen door een QR-code op de laadpaal te scannen, maar oplichters hadden een sticker met hun eigen QR-code erover geplakt.

De stickers hingen op 22 laadpalen, vooral in Brussel. Circa honderd mensen scanden de code en kwamen op een valse betaalpagina terecht. Ze moesten hun gegevens invoeren, kregen een foutmelding en zagen 300 euro van hun rekening gaan.

"Er kwam een melding binnen van een klant die zei dat er 300 euro van zijn rekening gehaald was", vertelde Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision, aan VTM. "Wat niet kan, want wij kunnen nooit zo'n bedrag aanbieden via de laadpalen. We zijn ter plaatse gaan kijken, en daar bleek dat er effectief een QR-sticker over onze QR-sticker gehangen was."

Laadpas gebruiken

"Het is sowieso een heel slecht idee om QR-codes te scannen in de openbare ruimte", zei technologie-expert Kenneth Dee op de commerciële zender. "En zeker niet om een betaling te doen, want iedereen kan die ergens tegen gehangen hebben."

"Wat je wel moet doen, is zoveel mogelijk je laadpas gebruiken als je bijvoorbeeld wil betalen om je elektrische wagen op te laden. En we zien meer en meer dat er betaalterminals aan laadpalen komen. Gebruik die dan. En ik zou mensen die die palen zetten ook willen oproepen om dat meer en meer te doen."

Volg Redactie24 nu op Instagram