"Deze smartphones en tablets zijn nu kwetsbaar voor hackers": Politie waarschuwt en zegt wat te doen

door: STS
gsm
Afbeelding bron: Framesira / Shutterstock.com

De politie waarschuwt ervoor dat sommige smartphones en tablets kwetsbaarder zijn voor hackers. Het gaat om toestellen met bepaalde versies van het Android besturingssysteem.

"Opgepast als je een smartphone of tablet gebruikt die met een van de volgende Android-versies werkt: Android 11, 12, 12L, 13 en 14. Zij blijken kwetsbaarder te zijn dan andere toestellen", zo laat de federale politie weten.

"Om ons in de val te lokken vragen hackers vaak om een bepaalde actie uit te voeren, zoals het downloaden van een bestand. Maar hier is dat niet het geval... De door Google gemelde zwakke plek is de 'zero-click'. Dat wil zeggen dat je nooit wordt gecontacteerd en dat de hackers de controle over je toestel kunnen overnemen zonder dat je ergens op hebt geklikt", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Of er al misbruik gemaakt is van deze zwakke plek is door Google niet bekendgemaakt, maar een update moet het veiligheidslek dichten. "Niet alle toestellen kunnen er onmiddellijk over beschikken. Onze smartphones en tablets hangen immers af van verschillende fabrikanten en het is dus hun taak om de update voor hun toestellen uit te rollen", verduidelijkt Bogaert.

Hij raadt aan om op je smartphone of tablet te controleren of de update beschikbaar is. "Open de instellingen en selecteer de tab 'systeem'. Klik vervolgens op 'systeemupdate' en dan ontdek je of die update beschikbaar is."

"Als deze update niet aangeboden wordt, raden we je aan om een mobiel antivirusprogramma te installeren. Want hoewel ontwikkelaars een basisbeschermingsoplossing bieden, zijn er updates nodig om ons te beschermen tegen nieuwe bedreigingen."

Volg Redactie24 nu op Instagram