Vanaf volgend jaar komt er een nieuwe verplichting aan voor je smartphone

door: PMN
apps
Afbeelding bron: Unsplash

Een nieuw jaar, dat gaat ook gepaard met nieuwe regels. Zo gaat er wat veranderen voor je smartphone.

Elke smartphone zal vanaf eind volgend jaar moeten beschikken over een universele lader. Dat heeft als doel het elektronisch afval te verminderen en het moet ook helpen om de consument aan te zetten om duurzame keuzes te maken.

Deze maatregel kadert in de Green Deal voor Europa, die een klimaatneutraal Europa tegen 2050 beoogt. Sinds 2023 staat deze richtlijn ook in het Belgische recht.

Alle nieuwe smartphones, mobiele telefoons, tablets en digitale camera’s die in de EU verkocht worden, moeten vanaf eind 2024 uitgerust zijn met een USB-C-oplaadpoort. Het Europees Centrum voor de consument in België weet dat deze maatregel ook geldt voor voor andere nieuwe kleine elektrische toestellen zoals hoofdtelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, muizen, draagbare navigatiesystemen en oordopjes die met een kabel kunnen worden opgeladen en bij een vermogen van maximaal 100 watt functioneren, ongeacht door welke fabrikant ze zijn vervaardigd.

Opvallend is dat er van laptops geen sprake is. De verplichting voor laptops komt er pas in 2026. De nieuwe verplichting heeft voor de klant ook een groot voordeel. Je kan vanaf dan zelf beslissen of het toestel met of zonder nieuwe lader wil kopen.

Tags smartphone