Opgepast! Vooraf ingevulde belastingbrief bevat vaak fouten: "Op deze zaken moet je letten"

door: STS
Geld - belastingen
Afbeelding bron: Pixabay

Wie een vooraf ingevulde belastingbrief ontvangt, krijgt de raad om goed op te letten. De brief kan fouten bevatten.

In een vereenvoudigde belastingbrief zijn al heel wat gegevens ingevuld. Dat moet het leven gemakkelijker maken, maar er is wel een risico aan verbonden. De kans is groot dat er fouten in staan. "Zeker als je kinderen hebt die jonger zijn dan drie jaar", viel te horen op VTM.

Dat merkte ook Vanessa Hermsen uit Brasschaat, een alleenstaande moeder met drie kinderen. "Eén kindje is jonger dan drie jaar, en gaat dus nog naar de kinderopvang. Er stond aangevinkt dat ik geen vermindering wilde voor de kinderopvang. Dat is natuurlijk niet waar. Dat wil ik wél, want dat is in mijn voordeel", vertelde ze aan de commerciële zender.

Wat blijkt? In de vereenvoudigde belastingbrief staat voor kinderen onder de drie jaar altijd aangevinkt dat de ouder(s) geen vermindering wil(len) voor de kinderopvang. De fiscus gaat dan uit van een standaardbedrag van 600 euro. In het geval van Vanessa werd zo 2.876,35 euro niet meegenomen in het belastingvoordeel. "Omdat aangevinkt was dat ik dat niet zou willen."

Kinderopvang, lening en giften

Het is dus belangrijk om je vooraf ingevulde belastingbrief goed na te kijken. Ive Rosseel, adviseur bij de studiedienst van het ACV, legt uit waar je zeker op moet letten: "Kinderen ten laste: zijn mijn kinderen effectief ingevuld? Leningen: staan mijn leningen ingevuld en zijn die optimaal ingevuld tussen mij en mijn partner, bijvoorbeeld?"

"Als je een handicap hebt: is die handicap aangevinkt? Als je bepaalde uitgaven deed, zoals kinderopvangkosten of giften: zijn al die zaken ingevuld?"

Volg Redactie24 nu op Instagram