Demir doet opvallend voorstel om meer belastingen te besparen: “1.000 euro per jaar”

door: BVDO
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Als het van Zuhal Demir afhangt, wordt de fiscale aftrekbaarheid van kinderopvang voor werkenden verhoogd van de huidige 45% naar 100%. Dat voorstel lanceerde ze in VTM Nieuws.

Op dit moment mogen ouders opvangkosten inbrengen, tot maximaal 14,40 euro per oppasdag en per kind (aanslagjaar 2023 - inkomstenjaar 2022). Het bedrag wordt elk jaar geïndexeerd. De belastingvermindering bedraagt 45% van die uitgaven. Die belastingvermindering wil Demir meer dan verdubbelen.

“De werkende Vlaming voelt zich als een citroen die door dit federaal beleid steeds meer uitgeperst wordt. Wij willen de kloof tussen werken en niet werken opnieuw optrekken naar meer dan 500 euro verschil netto. We hebben de voorbije week daar verschillende voorstellen voor op tafel gelegd die zorgen voor netto méér voor wie werkt, maar zo zal het programma dat we later deze maand voorstellen nog véél meer maatregelen bevatten”, zegt Demir.

Zelf is Demir van mening dat het belangrijk dat werkende ouders méér kunnen overhouden van hun zuurverdiende centen. Zeker als ze hun kinderen naar de kinderopvang brengen, om het werken mogelijk te maken. “Daarom willen wij de factuur van de kinderopvang voor de volle 100% fiscaal aftrekbaar maken. Dat wil dus zeggen van de huidige 45% naar 100% van het maximale bedrag per kind en per dag. Dat kan op een jaar al snel 1.000 euro schelen”, aldus Demir.