Op vakantie en je bagage is achtergebleven: Hier heb je recht op

door: STS
Vakantie - koffer - paspoort
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Niets zo vervelend als op je vakantiebestemming arriveren en te weten komen dat je bagage niet is meegereisd. Dinsdag stegen door technische problemen bij het bagagesysteem nog circa 40 vluchten in Zaventem op zonder bagage.

Duizenden reizigers vertrokken zo zonder bagage naar hun bestemming. Als passagier moet je via de website van de vliegtuigmaatschappij of via de bagageafhandelaar ter plaatse aanvragen dat je bagage naar de plaats van de bestemming gestuurd wordt.

Maar je zit nog steeds zonder spullen natuurlijk. Wat zijn je rechten als passagier, als je bagage niet is meegereisd naar je vakantiebestemming? Die vraag werd op VTM voorgelegd aan professor Wouter Dewulf, een transporteconoom verbonden aan de Universiteit van Antwerpen.

"In 90% van de gevallen komt de bagage sowieso de dag erna toe. In de andere gevallen is dat vaak nog eens de dag nadien", antwoordde hij. "Mensen hebben recht op de noodzakelijke zaken die ze moeten aankopen, enkel bij de heenvlucht."

Tandpasta, tandenborstel en shampoo

"Het gaat dan over eenvoudige zaken, zoals toiletartikelen; een tandenborstel, tandpasta, ondergoed, wat shampoo, beperkt tot 30 à 40 euro per dag. Je moet kunnen aantonen dat je dat nodig hebt, wat ook niet altijd zo eenvoudig is."

"Je kan dat aangeven via de website, maar wat je merkt, is dat heel wat mensen dusdanig blij zijn dat ze hun bagage de dag nadien terugkrijgen, dat het leed heel snel vergeten is en men verder kan genieten van de vakantie."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp