Populair vakantieland gaat ál je gegevens eisen: "Regelrechte inbreuk op de privacy"

door: STS
strand in Spanje
Afbeelding bron: MRO

Een populaire vakantiebestemming in het zuiden van Europa voert strenge nieuwe regels in voor toeristen. En dit vanaf 1 oktober al.

Het gaat om Spanje. Toeristen die het land in willen, zullen een hele lijst van zo'n veertig persoonlijke gegevens moeten doorgeven aan de hotel- of campinguitbater, die de gegevens aan de overheid moet bezorgen.

Het gaat onder meer om je adres, je bankrekeningnummer, je e-mailadres, je telefoonnummer, en ze willen zelfs weten welke relatie je hebt met je reisgenoten, zo viel te horen VTM.

"We zijn in de eerste plaats heel verbaasd dat dat nu pas duidelijk wordt, voor iets wat op 1 oktober ingaat", zei Piet Demeyere van reisorganisatie TUI op de commerciële zender.

"Je hebt dus nog tien dagen om dat allemaal te regelen, maar de praktische handleiding is er niet bij. Niemand weet hoe dat nu precies moet verlopen."

"Regelrechte inbreuk op de privacy"

Christoph Van Daele, een Belgische hoteluitbater in Spanje, is er evenmin over te spreken. "Ik vind het echt een regelrechte inbreuk op de privacy. Al die gegevens moeten wij doorsturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wat daarmee gedaan wordt, weten we niet."

"Van twee mannen die bij mij een kamer boeken, moet ik neerpennen wat de relatie tussen die twee mannen is. Dat gaat mij eigenlijk niet aan, dat gaat niemand aan. Dat kunnen gewoon twee vrienden zijn, twee fietsers, maar dat kan ook een koppel zijn."

"Dit zal z'n gevolgen hebben. Het toerisme zal het zeker voelen, denk ik. Ik welke mate, dat kan ik niet echt voorspellen, maar gevolgen zal het zeker hebben."

Volg Redactie24 nu op Instagram