Belangrijk besluit over lage emissiezones is genomen

door: STS
Lage-emissiezone
Afbeelding bron: Photonews

Er is een belangrijke knoop doorgehakt wat betreft lage emissiezones. Dat zijn zones waarin bepaalde oudere voertuigen niet meer welkom zijn, wegens te vervuilend.

Enkel in de Vlaamse steden Gent en Antwerpen, en in Brussel, geldt er een lage emissiezone. Die zorgt voor een betere luchtkwaliteit, hetgeen de gezondheid van de inwoners ten goede komt. Maar het zorgde voor een probleem voor inwoners met een oldtimer.

Na de vernietiging van de oorspronkelijke uitzonderingsregeling door de Raad van State zouden oldtimereigenaars vanaf 27 april 2024 terugvallen op een systeem waarbij ze slechts twaalf keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ zouden mogen rijden.

"Nu is de regelgeving hersteld, zodat oldtimers meer dan twaalf keer per jaar toegang kunnen krijgen", kondigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir aan. "Via de nieuwe regeling kunnen de lokale besturen beslissen om mensen met erkende oldtimers kosteloos een individuele vrijstelling te verlenen."

Voorwaarden voor oldtimer in LEZ

"De gratis vrijstelling kan worden toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer en een Belgische nummerplaat met 'O', '1-O' of een gepersonaliseerde nummerplaat bezitten", geeft Demir nog mee.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp