Verstopte neus? Opgelet! "Deze medicijnen zouden hartinfarcten en beroertes veroorzaken, vanaf de eerste tablet al"

door: STS
Verkoudheid - verstopte neus
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Mensen die een verstopte neus willen verhelpen door middel van pillen of neussprays krijgen de raad om dat niét te doen. Er zouden gezondheidsrisico's verbonden zijn aan bepaalde middelen.

Het Franse agentschap dat waakt over de veiligheid van geneesmiddelen zegt dat er hartinfarcten en beroertes kunnen optreden na het gebruik van deze medicijnen.

"Het agentschap stelt dat het risico zeer laag is, maar deze voorvallen kunnen zich voordoen ongeacht de dosis en de duur van de behandeling'", meldt de RTBF.

"Wanneer je dit medicijn oraal inneemt, is het effect ervan niet specifiek voor de neus. Het kan inwerken op de verschillende bloedvaten van het lichaam", verklaarde Caroline Huart, hoofd Neus-, Keel- en Oorziekten aan het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc aan de openbare omroep.

Dit kan volgens haar voor "gelukkig heel zeldzame" bijwerkingen zorgen bij sommige mensen. Huart raadt af om een neusspray langdurig te gebruiken. Ze zegt dat dit maximum drie keer per dag mag, gedurende vijf dagen.

Dirk Devroey

"Frankrijk ontraadt tabletten met pseudo-efedrine tegen een verstopte neus. Deze zouden hartinfarcten en beroertes veroorzaken, zelfs al vanaf de inname van een eerste tablet", schrijft professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey op X.

Hij postte op X een lijstje van de betrokken producten die in België in de handel zijn. Dat vind je hieronder terug.