Android-gebruikers zijn gewaarschuwd: Zo stelen cybercriminelen je geld

door: PMN
gsm
Afbeelding bron: Framesira / Shutterstock.com

Gebruikers van Android moeten extra goed op hun hoede zijn. Er gaat gevaarlijke malware de ronde die zou kunnen rondsluipen op hun telefoon, vermomd als McAfee antivirussoftware.

Cybercriminelen maken jacht op de financiële gegevens van Android-gebruikers. Ze lanceren apps en software die veilig zouden moeten zijn, maar ze zijn eigenlijk gemaakt om de financiële gegevens van de gebruiker te kunnen bemachtigen en dan het geld te stelen.

Cybersecurity-experts van het Fox-IT team van NCC Group ontdekten voor het eerst deze manier van werken in 2021. Sindsdien hebben criminelen hun werkwijze een make-over gegeven. Het maakt dat het nog moeilijker is om het echte van het slechte te onderscheiden. Android-gebruikers zijn kwetsbaarder dan ooit.

Het gaat om een zogenaamd banktrojan. Dat is maleware speciaal ontworpen om de financiële gegevens van het slachtoffer te stelen. De onderzoekers stelden vast dat hackers eerst het slachtoffer waarschuwen via een sms. Ze waarschuwen voor een ongeautoriseerde betalingstransactie en delen vervolgens een telefoonnummer waar het slachtoffer naar moet bellen.

Door app te downloaden kunnen hackers de controle van je scherm overnemen

Wie in de val loopt, moet een gecompromitteerde versie van de McAfee Security-app downloaden in de Google Play Store. Google is goed in staat om dergelijke apps van zijn platform te verwijderen, maar soms glipt er al eens ééntje door de mazen van het net.

De app ziet er heel betrouwbaar uit, maar bevat wel kwalijke bestanden die gegevens downloaden naar een ander apparaat, zonder medeweten van het slachtoffer. Het stelt hackers in staat om de controle van je scherm over te nemen, apps te installeren en zelfs te scrollen zonder dat de gebruiker het weet.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags android