Hoe ga je om met een burn-out? Dokter geeft goede raad

door: STS
Depressie - burn-out
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Meer dan een half miljoen mensen in ons land zijn momenteel al langer dan een jaar niet in staat om te werken door ziekte of ongeval. De grootste groep kampt met een burn-out of een depressie.

"Ik denk dat het een maatschappelijke trend is die aangeeft dat er nog meer moet worden ingezet op mentaal welzijn", zei Ann Ceupens van de Onafhankelijke ziekenfondsen op VTM. "Er zijn al heel wat inspanningen geleverd, maar preventie om te vermijden dat mensen in arbeidsongeschiktheid vallen is uitermate belangrijk."

"Als iemand echt in een burn-out terechtgekomen is, dan is het toch vaak een kwestie van eerst te rusten. Het lichaam en de geest te laten herstellen en daar tijd voor te geven", zei professor dokter Stephan Claes, werkzaam in het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven.

Rust vinden na burn-out

"Je mag je lichaam niet negeren. Je mag ook niet boos worden op je lichaam en zeggen: dat moet mee, en ik moet voort, en ik heb mijn ambities en mijn plannen. Probeer een stapje terug te zetten, die rust te vinden, tot diepe ontspanning te komen en na te denken waarom er zoveel druk op je schouders ligt en wat je daaraan zou kunnen doen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags burn-out