Efficiënt en grondig: Je oven eenvoudig en snel reinigen in enkele stappen

door: WVDS
roast oven, gebraad
Afbeelding bron: Pixabay

Het reinigen van je oven kan een tijdrovende taak zijn, maar met een beetje geduld en de juiste schoonmaakmiddelen kan je oven in geen tijd weer proper en vrij van aangekoekte resten zijn.

Bovendien, door de opbouw van vet en voedselresten te verminderen, verminder je ook het risico op rook en mogelijk brand in je oven.

Werkwijze om je oven proper te maken

Begin met het losmaken van de grootste stukken aangebrand voedsel met een spatel of houten lepel. Probeer zoveel mogelijk brokken te verwijderen zonder de binnenkant van de oven te krassen. Vergeet niet om ook het ovenrooster schoon te maken, dat vaak wordt vergeten.

Na het verwijderen van de grootste stukken is het tijd om de resterende resten aan te pakken met een huisgemaakt of commercieel schoonmaakmiddel.

Het gebruik van een mengsel van baking soda en water kan zeer effectief zijn. Breng een dunne laag van het mengsel aan op de binnenkant van de oven en laat het een nacht zitten.

De volgende ochtend zou je de pasta en de aangekoekte resten gemakkelijk moeten kunnen verwijderen met een vochtige doek. Voor hardnekkige of oude vlekken kan het nodig zijn om een commercieel schoonmaakmiddel te gebruiken.

In sommige gevallen kan het eenvoudig om de zelfreinigende functie van je oven te gebruiken, als je oven deze heeft. Deze functie verhit de oven tot zeer hoge temperaturen om alle voedselresten tot as te verbranden.

Na de cyclus hoef je alleen nog maar de as weg te vegen met een vochtige doek. Houd er rekening mee dat deze functie behoorlijk wat stroom verbruikt en de oven erg heet kan worden.

Je kan ook je oven ook ontgeuren op een eenvoudige manier

Na het verwijderen van alle aangekoekte resten is het nuttig om de binnenkant van je oven te ontgeuren. Een eenvoudige manier om dit te doen is door een oplossing van gelijke delen azijn en water in een hittebestendige schaal in je oven te zetten, en vervolgens de oven op een lage temperatuur te zetten voor ongeveer een uur, om zo nare geurtjes te verwijderen.

Een schone oven zal niet alleen beter werken, maar het zal ook zorgen voor een efficiëntere warmteverdeling, wat resulteert in beter bereide maaltijden.

Tags koken