Staatsbon loopt af: Wat doe je best met het geld dat je terugkrijgt?

door: STS
geld euro sparen bank
Afbeelding bron: Pixabay

Op 4 september krijgen de mensen die vorig jaar intekenden op de staatsbon van de overheid hun geld terug, met de intrest erbovenop. Maar wat doe je dan best met dat geld?

"Je kan het simpelweg op je spaarrekening zetten", vertelde journalist Michaël Van Droogenbroeck op VRT 1. "Want dat is het grote verschil met een jaar geleden; toen was er quasi geen rente op een spaarboekje."

"Dat is wel verhoogd het voorbije jaar. Als je goed zoekt, vind je zelfs spaarrekeningen tot 2,5% of 3%. Alleen zijn daar dan vaak voorwaarden aan verbonden. Je kan maar een bepaald bedrag per maand sparen, bijvoorbeeld."

"Bij een spaarboekje weet je ook dat de rente kan zakken, en dat is ook wellicht wat er zit aan te komen. Als je zeker wil zijn van een gegarandeerd rendement, moet je daar niet naar kijken."

Kasbon en termijnrekening

"Banken proberen nu massaal om klanten die het geld van de staatsbon terugkrijgen te overtuigen om dat geld te beleggen in producten van de bank. Zoals een kasbon bijvoorbeeld, of een termijnrekening."

"Het is sowieso een feit dat het rendement niet zo hoog zal liggen op wat je kreeg met de staatsbon, maar het is goed om te weten dat er geen noodzaak is om dat nu snel te beslissen. Je kan ook gerust de tijd nemen om te kijken naar andere alternatieven, of gewoon niets doen."

Nieuwe staatsbon van de overheid

Wat je ook kan doen, is intekenen op de nieuwe staatsbon van de overheid. Dat kan vanaf 5 september. Die heeft opnieuw een looptijd van één jaar. "Het grote verschil is dat de rentes iets gezakt zijn en dat het rendement dus lager zal liggen. En de roerende voorheffing zal zoals normaal 30% bedragen, en niet 15%."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp