Regeringsvorming mislukt: Is Vivaldi II een optie? Dit gaat koning Filip doen

door: STS
Koning Filip - Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

De regeringsonderhandelingen zijn spaak gelopen. Formateur Bart De Wever heeft zijn opdracht teruggegeven aan koning Filip, en die aanvaardde zijn ontslag.

Betekent dit het einde van de zogenaamde 'Arizona'-coalitie, met N-VA, cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés in een regering? En zijn er alternatieven?

"Je zou Vooruit kunnen vervangen door Open Vld, dan heb je een pure centrumrechtse regering", klonk het op VRT 1. "Maar dan heb je een zeer krappe meerderheid, dat is eigenlijk niet werkbaar. En je hebt geen meerderheid langs Nederlandstalige kant. Dus dat gaat N-VA nooit doen."

"De meerderheid van de vorige regering, de Vivaldi-regering, die is er ook nog altijd. Maar dan zit je met twee partijen die voor de oppositie hebben gekozen, de PS en Open Vld, en dat op dit moment ook blijven doen."

"Zelfde redenering met de drie klassieke politieke families; liberalen, socialisten en christendemocraten, dus er is eigenlijk geen praktisch werkbaar alternatief."

Dit gaat koning Filip nu doen

Het lijkt alleszins moeilijk te worden om nog een nieuwe federale regering te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Koning Filip gaat nu individuele gesprekken starten met de voorzitters van N-VA, cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp