Frank Deboosere weet zeker: "We gaan zweten, hete Spaanse lucht op komst"

door: STS
Frank Deboosere
Afbeelding bron: Photonews

Weerman Frank Deboosere blikt vooruit naar de warme temperaturen die op ons afkomen. Of we de eerste hittegolf sinds september 2023 krijgen, valt nog af te wachten, maar warm wordt het alleszins.

"Het is typisch voor een Belgische zomer: bij ons is het alles of niets, zeker deze zomer. We gaan het dit weekend en vooral begin volgende week erg warm krijgen", zei Frank Deboosere in de 'Meer weer'-podcast van Het Nieuwsblad.

"Boven Spanje zit dezer dagen een bel hete lucht. Daar hebben ze lokaal temperaturen van 40 graden en meer. Zondag en vooral maandag draait de wind bij ons naar het zuidoosten tot het zuiden en krijgen we bijna rechtstreekse import van die hete Spaanse lucht, en dat gaan we geweten hebben."

Afwachten of het tot hittegolf komt

"Of er een echte hittegolf van komt, valt nog een beetje te bekijken. Voor een hittegolf hebben we in Ukkel vijf opeenvolgende dagen een maximumtemperatuur van minstens 25 graden nodig en drie van die vijf dagen moet de maximumtemperatuur 30 graden of meer bedragen."

"Dat is de weerkundige definitie. Binnenlandse Zaken heeft een iets andere definitie, die kijken ook naar de minimumtemperatuur. Dat is slim. Want als het 's nachts niet echt wil afkoelen, is dat natuurlijk ook geen pretje. Het is in elk geval zonneklaar: de volgende dagen gaan we zweten."

Volg Redactie24 nu op Instagram