De hitte al beu? "Op deze plekken is het koeler en dit is beste tijdstip om je huis goed te verluchten"

door: STS
hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Met temperaturen die dinsdag tot 32 graden opliepen en met nog meer tropisch weer op woensdag, is het voor velen genieten. Anderen zoeken liever verkoeling. Die kan je vooral vinden in parken en nabij water, zo blijkt.

"We merken dat wanneer je in een parkomgeving bent het daar een graad of twee frisser kan blijven", zei Steven Caluwaerts op VRT 1. Hij is een klimaatexpert, verbonden aan de Universiteit van Gent en het KMI.

"Ook in de nabijheid van water is het overdag net iets frisser. Als je gaat kijken naar het subjectieve gevoel van hittecomfort of hittediscomfort, is het niet enkel de temperatuur die belangrijk is. Schaduw gaat dan een grote rol spelen, en ook wind of een briesje gaat helpen."

In steden warmt het altijd wat meer op dan in het platteland. Gebouwen slaan de warmte op, waardoor het trager afkoelt. Zo kan het temperatuurverschil tussen de stad en het platteland 's avonds en 's nachts wel tot 5 graden of meer oplopen.

Zo maak je het binnen koeler

"Tijdens de nacht blijven de temperaturen langer hoog, dus niet te vroeg alles openzetten. Tijdens de ochtend is het het koelste moment om je huis goed te verluchten", voegde Caluwaerts er nog aan toe.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp