Frank Deboosere heeft slecht nieuws: "Moordende temperaturen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het was begin deze week enkele dagen tropisch warm, maar aan de criteria voor een hittegolf werd niet voldaan. Frank Deboosere blikte in een podcast terug naar de warmste hittegolf die we ooit hadden. En hij vreest dat er zo nog meer zullen volgen.

"De strafste hittegolf van allemaal, de heetste hittegolf, was de tweede hittegolf van 2019, toen we op veel plaatsen voor het eerst in de moderne geschiedenis meer dan 40 graden haalden", zei Deboosere in de 'Meer weer'-podcast van Het Nieuwsblad.

"We kunnen alleen maar hopen dat we dergelijke temperaturen nooit meer moeten meemaken. Maar ik heb dus slecht nieuws, want de trend is snel stijgend."

"Een paar dagen geleden heb ik klimatologen zelfs horen zeggen dat we in de tweede helft van de 21ste eeuw in België rekening moeten houden met maxima in de buurt van 50 graden. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat dat niet klopt, want dergelijke temperaturen zijn moordend."

Bezoek aan Death Valley

"Ik heb één keer 45 graden meegemaakt, in Death Valley, in de Verenigde Staten. Ik moet eerlijk zeggen: dat was niét te doen. Dat was verschrikkelijk. Ik was blij dat ik er weg was."

Volg Redactie24 nu op Instagram