Weerman Frank Deboosere wil dat iedereen het beseft: "Het is overduidelijk"

door: MRO
Frank Deboosere
Afbeelding bron: Photonews

"De klimaatverandering is overduidelijk", zo stelt weerman Frank Deboosere. Klimaatwetenschapper Wim Thierry wijst erop dat extreme hitte voor heel wat extra doden zorgt.

Het klimaat verandert. "Eén temperatuur-dagrecord op zich betekent niet zoveel.  Maar als je al die records samen bekijkt, is de klimaatverandering overduidelijk. Dus ook in de extremen", laat Frank Deboosere weten op X.

Klimaatwetenschapper Wim Thierry waarschuwt voor de gevolgen van hitte, dat hij 'een stille killer' noemt. Hij vergelijkt daarvoor het aantal dodelijke slachtoffers tijdens de hittegolf van 2020 met de waterbom in de provincie Luik in 2021.

"Als we naar het aantal klimaatdoden kijken, dan staan hittegolven met voorsprong op kop. Als we naar België kijken, we hebben 1400 doden gehad tijdens één hittegolf in 2020 in de warmste week sinds het begin van de metingen."

"Dit terwijl we bij de waterbom 'slechts' 39 doden hadden. Hitte is echt wel de stille killer van de klimaatverandering", vertelt Wim Thierry in Terzake op Canvas.