Toeristen trekken het niet meer: "Helse hitte, vanaf 10.00 uur 's ochtends al"

door: STS
hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Terwijl het kwik in België boven de 30 graden stijgt, zitten de maxima in Frankrijk dichter tegen de 40 graden aan. Daar kampen ze met een hittegolf.

Er is in Frankrijk code oranje voor hitte afgekondigd voor 45 departementen. En in de meeste andere departementen geldt code geel.

Peter Vanvuchelen is een Vlaming die op vakantie is in het Franse Sainte-Jalle. Hij getuigde maandag in het VTM Nieuws hoe het er zelfs in de voormiddag al bijzonder warm is.

"De temperatuur ligt hier rond de 37 graden, om 10.30 uur al. We verwachten dat de temperatuur straks 38 à 39 graden zal bedragen. Je gaat van schaduwplek naar schaduwplek en van terrasje naar terrasje. Zondag hadden we een dagje helemaal nietsdoen ingelast om even op adem te komen."

Dutje doen in de namiddag

"Vanaf 10.00 uur, 11.00 uur 's ochtends is de hitte hier hels", vertelde een badgast op het strand van Marseille. "Het is dan heel erg moeilijk om op het strand te blijven. Dus we komen vroeg om vroeg te vertrekken. En 's namiddags houden we het rustig, dan gaan we een dutje doen."