Helse tijden voor vakantiegangers in vliegtuig: "Mensen weenden, vielen flauw, en iemand moest gereanimeerd worden"

door: STS
Vliegtuig
Afbeelding bron: Photonews

Toeristen hebben helse momenten meegemaakt toen ze van hun vakantiebestemming naar huis wilden vliegen. Er deed zich een probleem voor met de airco, waardoor het toestel niet kon vertrekken en het aan boord ontzettend warm werd.

Het ging om een toestel van TUI, dat zondag moest vertrekken vanop het Griekse eiland Zakynthos, met als bestemming Nederland. Maar de airco bleek stuk, en die moest eerst gerepareerd worden.

De passagiers mochten het toestel niet verlaten, terwijl de temperatuur zienderogen steeg. "Pas toen iemand onwel werd en flauwviel mochten alle passagiers het vliegtuig verlaten", vertelde een getuige aan De Telegraaf.

Passagiers spreken van "grote schande"

Uiteindelijk kon het euvel op zondag niet verholpen worden. Op maandag werd een nieuwe poging ondernomen. Omdat de airco pas aan kan wanneer de motoren draaien, werden de passagiers alvast ingescheept.

Maar al snel bleek dat het probleem nog steeds niet opgelost was. "Tientallen mensen barstten in tranen uit, iedereen was wederom doorweekt met zweet, en er vielen opnieuw meerdere mensen flauw. Het is een grote schande. Ik ben zelf flauwgevallen, en heb gezien dat er een oudere vrouw werd gereanimeerd", werd verteld aan de Nederlandse krant.

Airco moést gerepareerd worden

Maar waarom kon het toestel niet zonder airco opstijgen? "Als de airco stuk is, kan er niet gevlogen worden. Het is een veiligheidsprobleem, dus moet het toestel aan de grond blijven tot het hersteld is", vertelde Ivan Becuwe, opleidingshoofd luchtvaart bij Vives Hogeschool, aan Het Nieuwsblad.