Experte legt uit of je een gesloten mossel mag opeten of niet

door: BVDO
mosselen
Afbeelding bron: pexels

Zomer, dat betekent ook mosselen eten. Aan deze traditie zondigt de Belg maar al te graag.

Mosselen zijn een typisch gerecht dat in de zomer veel gegeten wordt. Dat is niet alleen in ons land zo. Ook op reis eten de Belgen heel graag mosselen.

Wie mosselen in de supermarkt koopt, ziet vaak dat die al wat open zijn. Volgens Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau is dat helemaal geen probleem.

“Dat is het gevolg van de verpakking”, vertelt ze aan Het Belang van Limburg. “Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich.”

Door de mosselen te spoelen in koud water zal de schelp zich al na enkele seconden sluiten. Mosselen met kapotte schelpen gooi je best weg, aldus de experte.

Een ander thema over mosselen dat vaak aangesneden wordt is wat je moet doen met mosselen waarvan de schelp na het koken gesloten blijft. De meeste mensen gooien die weg.

“Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon opeten. Dat is het geval in 98 procent van de gevallen: het wijst erop dat ze een sterkere sluitspier hebben. Je kan deze mosselen voorzichtig openen met behulp van een mesje want meestal bevatten ze lekker vlees.”

Dat doe je volgens Sintnicolaas wel best naast je bord, want af en toe zit er een slijkmossel tussen. “Dat wil zeggen dat de mossel zich heeft volgezogen met zand en dergelijken en die eet je dan natuurlijk niet op.”

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags mosselen