Mosselen op restaurant veel duurder dan die uit supermarkt: Mosselchef legt alles uit

door: STS
Mosselen
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Mosselen zijn erg populair bij de Vlamingen. Ze worden dan ook veel verkocht in de supermarkten en vaak besteld op restaurant. Maar er is een groot prijsverschil.

De supermarkten geven de ene na de andere promotie op mosselen, met prijzen die slechts enkele euro's per kilogram bedragen. Op restaurant betaal je daarentegen rond de 30 euro of meer wanneer je mosselen bestelt.

Wie ze thuis zelf klaarmaakt, is dus zo'n tien keer goedkoper af. "Maar ons vergelijken met de supermarkt is niet eerlijk", vertelde Piet Devriendt van de Oesterput in Blankenberge aan Het Nieuwsblad. Volgens sterrenchefs een van de beste plaatsen om mosselen te gaan eten.

In plaats van Zeeuwse mosselen gebruikt hij dan ook mosselen uit de Duitse Waddenzee, die aan 6,95 euro per kilo worden ingekocht. "Ik vind ze beter en ze hebben meer visgewicht. Momenteel is dat 340 gram per kilo gekookte mosselen. Dat gewicht zal je nooit halen als je een kilo koopt in de supermarkt."

Intensief werk en veel afval

Verder vergt de bereiding natuurlijk veel tijd. "Wij zijn ’s morgens met twee personeelsleden twee uur bezig met de voorbereiding van 100 potten mosselen. Het is heel intensief werk."

En dan zijn er nog extra kosten, want al die schelpen belanden bij het afval. Zo worden er twee containers met een inhoud van 5.000 liter twee keer per week opgehaald bij de Oesterput. "Die zitten bijna helemaal vol met mosselschelpen en kreeften. De ophaling kost me 600 euro per week."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp