Jumbo voert drastische ingreep door waar niet iedereen blij mee zal zijn

door: STS
Jumbo
Afbeelding bron: Shutterstock / PixelBiss

Jumbo heeft een drastische beslissing genomen. De supermarktketen hoopt ermee het aantal winkeldiefstallen dat via de zelfscankassa's gebeurt mee terug te dringen.

Bij wijze van proefproject werden er in een aantal winkels "confrontatiemonitors" geïnstalleerd. Deze werken niet zoals de reguliere bewakingscamera's, maar hebben als doel winkeldieven te confronteren met hun gedrag - en hen hopelijk op andere ideeën te brengen.

"Op zo'n monitor ziet een klant zichzelf tijdens het scannen en afrekenen van de boodschappen. De confrontatiemonitoren zijn niet aangesloten op het reguliere camerasysteem; de beelden worden niet opgenomen", verklaart Jumbo op zijn website.

"De confrontatiemonitoren hebben dan ook enkel een spiegelfunctie. De monitoren zijn bij wijze van test opgehangen om te onderzoeken of deze confrontatie potentiële gevallen van diefstal tegen kan gaan."

"Aantasting van de privacy"

"De maatregel stuit in Nederland op kritiek, omdat het door velen als een aantasting van de privacy beschouwd wordt", schrijft Gondola. Bovendien wijst de website op een verklaring van Jumbo, waarin gezegd wordt dat de camerabeelden twee weken bewaard worden, en daarna automatisch overschreven worden. "Dit is in tegenspraak met de mededeling dat de beelden niet opgenomen worden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp