Kritiek op Jumbo na ingreep: "Willen we als samenleving echt die kant uit?"

door: STS
Jumbo
Afbeelding bron: Photonews

De Nederlandse supermarktketen Jumbo krijgt kritiek. Dat heeft alles te maken met een drastische ingreep aan de zelfscankassa's.

Jumbo test in sommige supermarkten een camerasysteem uit aan de zelfscankassa. De camera filmt de klant en toont het beeld via een scherm, zodat de klant zichzelf kan zien.

Er wordt getest of dit winkeldiefstal, een hardnekkig fenomeen aan zelfscankassa's, tegen zou kunnen gaan, omdat de winkeldief meteen geconfronteerd wordt met zijn daden.

Niet Big Brother, maar Soft Sister

"We zitten nog niet in een Big Brother-situatie, waarin de overheid iedereen nauwlettend in de gaten houdt, maar wel in een mildere variant, ook wel Soft Sister genoemd: de zachtere zus van Big Brother", vertelde Sander Flight (53), deskundige op het gebied van cameratoezicht, aan het Reformatorisch Dagblad.

Hij wijst erop dat bedrijven én particulieren tegenwoordig alles voortdurend in de gaten houden, via smartphones, deurbelcamera's enzovoorts. Bovendien zou die dataverzameling verder gaan dan Big Brother ooit had kunnen dromen. "Willen we als samenleving echt die kant op?", vraagt Flight zich af.

TikTok

Een klant filmde zichzelf terwijl ze gefilmd werd aan de Jumbo-zelfscankassa en postte de video op TikTok. "Gaan ze nou zo ver?", reageert een verbaasde volger. "Jumbo controleert mensen", schrijft een ander. "Ze vragen vaak ook je postcode. Nooit geven, ze doen er meer mee dan je denkt."