Wat je moet weten over knipperen met grootlichten: "In deze gevallen mag het, maar in 1 geval is het echt asociaal"

door: STS
Grootlichten
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

In welke omstandigheden mag je de grootlichten van je wagen gebruiken? En wat mag je zeker niet doen? Die vragen werden op Radio2 voorgelegd aan Stef Willems van Vias Institute.

"Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden waarin het niet meer mogelijk is om duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter mag je de grootlichten gebruiken", zei Willems.

"Behalve wanneer de weg voldoende zichtbaar is zodanig dat je tot op 100 meter kan zien. En ook niet wanneer het voertuig een ander voertuig op minder dan 50 meter afstand volgt, omdat je je voorligger zou kunnen verblinden."

Mag je knipperen om te laten weten dat je verblind wordt?

"Het mag ook niet wanneer er een tegenligger aankomt. Je zou die kunnen verblinden, dus mag je op dat moment de grootlichten niet gebruiken. Anders kan het je een boete van 116 euro opleveren."

Maar als je zelf verblind wordt, mag je dat dan laten weten, door te knipperen met je grootlichten? "Je kan even een signaal geven zodat je tegenligger het weet. Dat staat allemaal niet zo specifiek beschreven in de Wegcode."

Mag je knipperen naar spookrijder?

"Er zijn nog een aantal situaties waarin je de grootlichten wel kan gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer er een spookrijder op je afkomt, of wanneer er iemand zonder licht rijdt. Ook in die omstandigheden kan je even knipperen om aan te geven dat er iets mis is."

Mag je knipperen om te waarschuwen voor politie?

Wat mag zeker niet? "Je mag ze absoluut niet gebruiken om te waarschuwen voor politiecontroles. Want op die manier schaad je eigenlijk het werk van de politie. Het gebeurt heel vaak, maar het is eigenlijk asociaal, en je zorgt ervoor dat de politie haar taak niet kan doen."

Volg Redactie24 nu op Instagram