Opgepast met toeteren: "In dit geval mag het niet en riskeer je deze boete"

door: STS
Claxon - toeter - Mercedes
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Toeteren in het verkeer, mag dat zomaar? Nee, er bestaan regels rond en je riskeert een boete bij een overtreding.

"Eerst en vooral mag je enkel de claxon gebruiken die door de constructeur in je auto is geplaatst. Je mag niets anders gebruiken om geluid te maken", vertelde Stef Willems van Verkeersinstituut Vias op Radio2.

"Het geluidssignaal moet zo kort mogelijk zijn. Een langgerekte tuut op je claxon is verboden. En het mag enkel om een noodzakelijke waarschuwing te geven om een ongeval te voorkomen, dus wanneer er echt dreigend gevaar is voor een ongeval."

Bizarre verkeersregel rond toeteren

"En - een heel bizarre regel - toeteren mag buiten de bebouwde kom, wanneer men een bestuurder die men wil inhalen moet waarschuwen. Ik vind het zelf ook een redelijk ridicule regel. Niemand bij ons weet goed waarom die nog in het verkeersreglement staat."

"De regel staat zelfs nog in de nieuwe Wegcode die op 1 september 2026 van kracht wordt. Terwijl ik niet denk dat het een goed idee is dat iedereen plots gaat toeteren wanneer ze iemand inhalen buiten de bebouwde kom. Dat zou voor meer gevaar zorgen, dus dat zou ik zeker niet willen aanraden."

Boete voor onterecht toeteren

Aan een rood licht toeteren, wanneer je voorligger niet vertrekt wanneer het groen wordt is niet toegelaten. "Dat is niet om een dreigend gevaar af te wenden, of iets van die aard. Je gaat daar ook geen ongeval mee voorkomen, dus dat mag niet. De boete voor onterecht toeteren bedraagt 58 euro, plus zo'n 10 euro administratiekosten."