"Zij moeten dan vrezen voor hun rijbewijs": Verkeersinstituut verduidelijkt plan dat op tafel ligt

door: STS
Ritsen - verkeer
Afbeelding bron: Photonews

Bij de federale regeringsonderhandelingen is het rijbewijs met punten opnieuw op tafel gelegd. De Vlaamse partijen zijn voorstander, de Waalse partijen niet.

Hoe zou het werken? "Als je gaat kijken naar de punten, ga je natuurlijk niet elke overtreding even zwaar bestraffen", zei Stef Willems van Vias Institute op VTM. "Iemand die een zeer grote snelheidsovertreding maakt gaat meer punten verliezen dan iemand die maar enkele kilometers per uur te snel rijdt."

"Niet elke bestuurder moet bij de minste overtreding gaan vrezen voor zijn rijbewijs, maar wel degenen die continu keer op keer in de fout gaan."

Daling van aantal verkeersslachtoffers

Het merendeel van de Europese landen heeft al een rijbewijs met punten. "Zeker in het eerste anderhalf jaar zien we in de meeste landen waar het ingevoerd is een vrij spectaculaire daling van het aantal verkeersslachtoffers."

"Daarnaast heeft het een voortdurende werking op alle weggebruikers, die weten dat wanneer ze keer op keer in de fout blijven gaan ze hun rijbewijs gaan verliezen."

Overtredingen van lang geleden tellen niet mee

Over de duur van de intrekking van het rijbewijs wil Vias zich niet uitlaten. Overtredingen uit een ver verleden zouden niet meegeteld mogen worden.

"Je gaat niet voor iemand van 45 jaar een overtreding laten meetellen van toen die persoon 19 jaar was. Je moet een zekere toegeeflijkheid inbouwen en bijvoorbeeld zeggen: na drie jaar vervallen de eerdere overtredingen."

Volg Redactie24 nu op Instagram