Rijbewijs met punten: Zo werkt het in Duitsland, straks ook bij ons?

door: STS
Verkeer - auto
Afbeelding bron: Photonews

Mogelijk wordt er een rijbewijs met punten ingevoerd in ons land. Het plan is op tafel gelegd tijdens de federale regeringsonderhandelingen.

In de meeste Europese landen bestaat het systeem van een rijbewijs met punten al. Soms met aftrek van een aantal punten tot nul, soms met het optellen van punten tot aan een bepaalde grens.

De nota die formateur Bart De Wever op tafel legde, hanteert het tweede systeem, met het optellen van punten. Dat wordt ook gebruikt in buurland Duitsland. Bestuurders beginnen met nul punten en krijgen punten bijgeteld naargelang hoe zwaar de gemaakte overtreding is.

Voor een verkeersovertreding zoals te snel rijden of het gebruik van een gsm achter het stuur, komt er één strafpunt bij op het rijbewijs, viel te horen op VTM.

Rijbewijs ingetrokken bij acht punten

Wie een zwaardere overtreding begaat, zoals het negeren van een rood licht, krijgt twee strafpunten erbij. Wie betrapt wordt op dronken rijden, ziet drie strafpunten bijgeteld worden. Bestuurders zien hun rijbewijs ingetrokken worden wanneer ze het saldo van acht punten bereikt hebben.

Het is nog de vraag of het rijbewijs met punten er werkelijk zal komen, want de Franstalige partijen MR en Les Engagés zien de invoering ervan om verschillende redenen niet zitten.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp