Verregaande verandering voor bestuurders? "Rijbewijsslot en QR-code gebruiken of auto start niet"

door: STS
bestuurder
Afbeelding bron: pexels

Niet alleen het rijbewijs met punten ligt op de federale onderhandelingstafel. Ook een rijbewijsslot behoort tot de mogelijkheden.

In Frankrijk blijken sinds de invoering van het rijbewijs met punten veel bestuurders zonder rijbewijs rond te rijden nadat ze dit ingetrokken zagen worden. "Maar N-VA heeft een oplossing klaar voor de kritiek van MR dat mensen zonder rijbewijs achter het stuur zouden kruipen", vertelde journalist Rob Van Herck op VTM.

"Want in de nota van Bart De Wever heeft hij een zogenaamd 'rijbewijsslot' als idee naar voren geschoven. Dat is eigenlijk een technologie die in wagens geïnstalleerd zou moeten worden, waarbij je zonder geldig rijbewijs die auto niet gestart krijgt."

QR-code tonen om je wagen te kunnen starten

"Je zou een QR-code op je smartphone moeten krijgen als je een geldig rijbewijs hebt, die QR-code moeten tonen aan je wagen en pas dan kan je de wagen starten."

"De vraag is alleen hoe haalbaar zoiets is op korte termijn. Wat met oude wagens? Wat met mensen die geen smartphone hebben? Er zijn dus nog heel veel antwoorden die gevonden moeten worden op die vragen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp