Rijbewijs met punten op komst? “Ook herstelexamen is dan mogelijk”

door: PMN
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Het rijbewijs met punten ligt opnieuw op tafel. Het rijbewijs met punten wil men al sinds de jaren ‘90 invoeren in ons land, maar een akkoord kwam er nooit. Nu is er een nieuw voorstel.
 

Er is een eerste concreet voorstel vanuit het parlement gelanceerd. Momenteel bestaat het rijbewijs met punten al in 22 Europese landen. Het model dat men hier wil invoeren, is daar ook op gebaseerd. Dat lezen we in Het Nieuwsblad.

Hoe gaat het in zijn werk? Bestuurders krijgen strafpunten voor elke ernstige verkeersovertreding. Een ernstige verkeersovertreding is bijvoorbeeld wanneer je meer dan 20 kilometer per uur boven de toegestane snelheid rijdt buiten de bebouwde kom. Dat zou je dan 2 strafpunten kosten.

Een bestuurder die 12 strafpunten verzameld is automatisch zijn rijbewijs voor drie maanden kwijt

Je kunt maximaal zes strafpunten in één keer krijgen. Die krijg je wanneer je zwaar onder invloed rijdt, onder invloed van drugs bent, zonder autoverzekering rijdt of geen geldig rijbewijs hebt.

Een bestuurder die 12 strafpunten heeft verzameld, is automatisch zijn rijbewijs voor 3 maanden kwijt. “Daarnaast moet de persoon ook met succes een herstelexamen hebben afgelegd dat erop gericht is bestuurders bewust te maken van de gevolgen van herhaald gevaarlijk rijgedrag”, klinkt het bij Groen-kamerlid Staf Aerts.