Kamerlid Staf Aerts geeft meer uitleg over rijbewijs met punten: “Die mensen gaan er niets van merken”
Het rijbewijs met punten ligt weer op tafel. Concreet betekent dit dat je strafpunten krijgt wanneer je een verkeersovertreding begaat. Bij 12 strafpunten zou je dan je rijbewijs automatisch voor 3 maanden kwijt zijn.
“De chauffeurs die maar zelden een verkeersovertreding plegen en te goeder trouw zijn, gaan hier niets van merken,” zegt Staf Aerts, Kamerlid voor Groen, bij Radio 1. “Zodra je een zware overtreding begaat, krijg je 2 tot 6 strafpunten. Wanneer je 12 strafpunten hebt verzameld, wordt je rijbewijs de eerste keer drie maanden ingetrokken. Je zult dan ook een herstelexamen moeten afleggen.”
“Het is niet de bedoeling om mensen zoveel mogelijk punten te laten verzamelen. Met dit systeem beseffen mensen dat ze voorzichtiger moeten zijn in het verkeer. Het zijn de mensen die hervallen die meer ernstige ongevallen veroorzaken.”
“De strafpunten vervallen na 2 of 3 jaar. Bovendien voorzien we ook een systeem waarbij je na acht punten een vrijwillig herstelexamen kunt doen. Dan gaan je punten weer omlaag. Een half jaar na de invoering heb je tot 150 minder verkeersdoden. Dat is gebleken uit onderzoek.”
Met het invoeren van een rijbewijs met punten verminder je het aantal verkeersdoden fors
Het zou ook kunnen dat vaak veroordeelde bestuurders gewoon met de auto blijven rijden, ondanks dat hun rijbewijs is ingetrokken. “Een betere verkeersinfrastructuur is van groot belang. Er moeten ook meer controles op de weg zijn. Een rijbewijs met punten gaat zeker niet alle problemen oplossen, maar zo’n systeem zal het aantal verkeersdoden terugdringen."
Nochtans is de MR niet te vinden voor zo’n systeem. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand er tegen zou zijn als je 100 tot 150 verkeersdoden minder kunt hebben,” bedenkt Aerts zich.