Zorgwekkende stijging van vreselijke verkeersovertreding: "Bijna 100 gevallen per week"

door: STS
Verkeer - auto - voorrang
Afbeelding bron: Photonews

Vias Institute heeft een schokkende ontdekking gedaan. Het aantal bestuurders dat in ons land een van de zwaarst mogelijke overtredingen in het verkeer begaat, is toegenomen.

Vias komt na een analyse tot de conclusie dat het aantal vluchtmisdrijven in België gedurende de laatste tien jaar met 9% is toegenomen. De daders worden wel steeds vaker gevat.

Dit zijn de cijfers van Vias: "In 2023 gebeurden er 4.799 letselongevallen waarbij de dader achteraf vluchtmisdrijf pleegde. In 20214 waren er dat nog 4.400."

Wekelijks zijn er bijna 100 ongevallen met vluchtmisdrijf. "Elke week zijn er in ons land 92 ongevallen met gewonden of doden waarbij de dader de vlucht neemt! Daarbij kwamen vorig jaar 19 personen om het leven en raakten 50.266 anderen gewond."

"Niet alleen in absolute cijfers, maar ook verhoudingsgewijs neemt het aantal vluchtmisdrijven toe. In 2023 waren 13% van alle letselongevallen er eentje waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde, ten opzichte van 10,6% in 2014."

Helft van de slachtoffers zijn fietser of voetganger

"1.716 personen waren onderweg met hun fiets en 940 te voet toen ze slachtoffer werden van vluchtmisdrijf. Daarmee maken ze iets meer dan de helft uit van alle slachtoffers van vluchtmisdrijven."

"In totaal is zelfs 22% van alle voetgangers die gewond raken in ons verkeer een slachtoffer in een ongeval met vluchtmisdrijf."

"Ongevallen met vluchtmisdrijf komen ongeveer even vaak voor overdag (13% van alle letselongevallen) als 's nachts (16% van alle ongevallen). In absolute cijfers zijn er zelfs meer ongevallen overdag dan 's nachts."

"Sowieso gebeuren er meer ongevallen met vluchtmisdrijf in stedelijke omgeving (17,5%) dan in landelijk gebied (7,4%)."