Bram Verbruggen voorspelt onweer, en dat is niet alles: "Vooral daar beetje schrik voor"

door: STS
Bram Verbruggen
Afbeelding bron: Eén

Bram Verbruggen voorspelt warm weer voor zaterdag. We krijgen daarnaast ook onweer, en felle rukwinden.

"Een wolkenband schuift vrijdag van west naar oost over het land, en daar kan op sommige plaatsen een beetje lichte regen uit vallen. Op sommige plaatsen blijft het volledig droog", zei Bram Verbruggen op Radio2.

Na de bewolking volgden er opklaringen aan de kust, die later op de dag doortrokken naar het binnenland. De maxima bedroegen 22 tot 24 graden. Vannacht komen de minima uit op 16 tot 19 graden. "In het centrum en het oosten is er nog kans op regen."

Zaterdag start droog, met zon en wolkenvelden. "Voor de middag kan er zich misschien al een bui voordoen in het uiterste noordwesten van het land. Elders blijft het lange tijd droog. We spreken van een 'haardrogereffect', want we krijgen een combinatie van veel wind en temperaturen die hoog oplopen, van 26 tot 29 graden in het binnenland."

Onweer en rukwinden

"En daar gaat onweer van komen. Dat is voor de late namiddag en 's avonds. Dan trekt een regen- en onweerszone van west naar oost. Het is toch wel iets om in het oog te houden. We verwachten op sommige plaatsen 10 tot 15 liter water per vierkante meter."

"Maar ik heb vooral een beetje schrik van de rukwinden, want die kunnen oplopen tot 80 km/u. Dus wie een feestje organiseert op zaterdagavond: zorg toch maar dat de tent goed vaststaat."