Vakantiegangers moeten nu goed oppassen: "Bloed in urine, hoofdpijn, bloedarmoede en hevige buikpijn"

door: STS
Ziek - buikpijn
Afbeelding bron: pexels

Wie op vakantie trekt naar het zuiden, moet oppassen voor een parasiet. Je moet waakzaam zijn na het zwemmen in zuiders zoet water.

Een parasiet, afkomstig uit Afrika, is aan een opmars bezig in het zuiden van Europa. Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven ontdekt. Het gaat om een minuscuul wormpje, dat zich in een zoetwaterslak vestigt.

"We gaan grotere aantallen vinden in Italië, in Frankrijk, in Spanje, in Griekenland... Maar niet bij ons. Wij kunnen op onze beide oren slapen, maar mensen die op vakantie gaan naar het zuiden van Europa zouden toch wel moeten opletten nadat ze zijn gaan zwemmen", zei bioloog Tine Huyse van de KU Leuven op VTM.

Bloed in urine, hoofdpijn, bloedarmoede en hevige buikpijn

"De parasiet gebruikt een slak als een soort broedkamer. In die slak gaat hij zich vermenigvuldigen. Daarna kunnen honderden tot duizenden parasietenlarven uit de slak vrijkomen. In het water zoeken die hun weg naar de mens. De parasiet kan zich dan door de huid boren en zich gaan voeden met rode bloedcellen."

"Veel mensen gaan helemaal niets voelen. Pas na zes weken, wanneer de parasiet zich ontwikkeld heeft, gaan we de eerste tekenen kunnen zien, zoals bloed in de urine, hoofdpijn, bloedarmoede en hevige buikpijn."

Geen vaccin voorhanden

"Er bestaat wel degelijk goede medicatie, en daarmee kan je de ziekte goed behandelen. Maar er is geen vaccin voorhanden. Als je jezelf blootstelt, kan je opnieuw besmet worden", zegt Huyse.

Volg Redactie24 nu op Instagram