Ramp dreigt voor koffiedrinkers: "Als dat gebeurt hebben we geen koffie-industrie meer"

door: STS
Koffie
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Doordat oogsten van koffiebonen mislukken door de klimaatverandering en de vraag naar goede koffie die toeneemt, dreigt er schaarste. Dat gaat koffie duurder maken.

"Er zijn ruim 200 onderzoeken naar koffie en klimaatverandering en ze brengen geen van allen goed nieuws", zei expert Aaron Davies in 'Terzake'.

"Koffie vereist zeer specifieke klimaatomstandigheden en als die er niet zijn, gaat het slecht. De kwaliteit gaat erop achteruit; hoe de koffie eruitziet, maar ook de smaak."

"Daarnaast zien we dat de beste koffie heel veel duurder is geworden. Mensen die goede koffie willen, willen meer betalen. Maar de gemiddelde consument niet. Dus wordt de prijs lager gehouden. Dat valt echter maar korte tijd vol te houden, maar dan moet je de kosten doorrekenen aan de consument."

Meer betalen voor koffie

"Ik denk dat we meer voor onze koffie zouden moeten betalen, en dat de extra opbrengst van die prijsverhoging naar de boeren moet gaan. Sommige boeren staan op het punt om te stoppen met koffie omdat het klimaat zo ingrijpend is veranderd. Zonder producenten hebben we geen koffie-industrie."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp