Slecht nieuws op komst voor wie dienstencheques gebruikt? Dit dreigt er te gebeuren

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Gaan dienstencheques duurder worden? Het lijkt erop dat de volgende Vlaamse regering die maatregel gaat invoeren. Vooruit en cd&v hadden dit in hun verkiezingsprogramma staan. Voor N-VA zou het moeilijker liggen, maar er zou toch een akkoord gevonden kunnen worden.

De aankoopprijs van dienstencheques is gedurende de laatste tien jaar niet meer veranderd of geïndexeerd. De dienstenchequebedrijven en de poetshulpen willen dat daar snel verandering in komt, zodat zij meer kunnen gaan verdienen.

"De prijs van de dienstencheques kan op twee manieren verhoogd worden", klonk het op VTM. "Je kan het fiscaal voordeel verminderen. Nu betaal je 9 euro voor een cheque, na belastingaftrek is dat nog 7,20 euro. Maar ook de prijs kan omhoog, bijvoorbeeld van 9 euro naar 10 euro. Een combinatie van minder fiscaal voordeel en een prijsverhoging is ook mogelijk."

Risico op zwartwerk?

"Een hogere prijs kan ervoor zorgen dat er een mindere vraag naar poetshulpen komt en dus minder werk. Dat kan sommigen richting zwartwerk duwen. Terwijl dienstencheques net werden ingevoerd om dat te voorkomen."

"Het dossier ligt gevoelig. Het is geen populaire maatregel en er werd maar weinig over gesproken tijdens de kiescampagne. Het zal allicht pas tegen het einde van de onderhandelingen uitgeklaard worden", viel nog te horen op de commerciële zender.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp