Basisproduct gaat duurder worden: "De consument gaat dit ook alweer voelen"

door: STS

Een basisproduct dreigt duurder te gaan worden. Dat heeft alles te maken met het zeer natte voorjaar, en de strikte deadline die boeren opgelegd krijgen wat betreft het uitrijden van dierlijk mest.

14 augustus was de laatste dag waarop de boeren hun grasland mochten bemesten met vloeibare mest van dieren. Melkveehouder Bart van den Hout had liever nog langer gewacht, tot een drogere periode, maar kon niet anders dan uitrijden.

Nu vreest hij voor zijn gras, dat in de winter moet dienen om 900 melkkoeien te voederen. "De sporen die er nu ingereden zijn, zijn niet goed voor het gras. Nu heb je een hoop structuurbederf. Dat gras is nu stukgereden", vertelde hij op VTM.

Prijs van melk zal stijgen

Er zal dus minder gras zijn, en dat heeft gevolgen. "Wij moeten dit najaar voer gaan aankopen, want minder eten geven is geen optie", zei van den Hout.

Op de vraag of dit wil zeggen dat ook de melk duurder zal worden, antwoordde hij: "Het zal moeten. Want onze kosten lopen op en onze opbrengst is onze verkoop van melk. De consument gaat dit ook alweer voelen."

Volg Redactie24 nu op Instagram