Slecht nieuws: "Prijs van dit vlees gaat stijgen in de supermarkten"

door: STS
Supermarkt - vlees
Afbeelding bron: Photonews

Er wordt een prijsstijging in de supermarkten verwacht. Dat heeft alles te maken met het blauwtongvirus dat de ronde doet.

Dat virus blijft voor meer en meer besmettingen zorgen bij schapen. Er zijn in ons land nu al 1.192 uitbraken voorgekomen, en er zijn al 11.000 schapen gestorven aan de gevolgen van het virus, meldt VTM.

Medicatie en vaccinatie worden niet terugbetaald, en zijn dus extra kosten voor de schapenboeren. De prijs van lamsvlees en schapenvlees zal wellicht stijgen.

"Momenteel hebben wij nu drie dode schapen op een totaal van 120. Qua besmettingen hebben we de indruk dat alle schapen besmet zijn", zei schapenhouder Walter Cleemput op de commerciële zender.

"Ondanks vaccinatie. Ze zijn onmiddellijk gevaccineerd, van zodra het vaccin beschikbaar was. Je zit aan 4 tot 5 euro als je één keer vaccineert. Sommige schapenhouders hebben twee verschillende vaccins gebruikt, dus dan moet je die kost al maal twee doen."

Geen compensatie oor extra kosten

"Dan heb je nog de kosten van de koortswerende middelen en de pijnstillers. Dan zit je toch snel aan - naar schatting - een 15 euro per dier."

"Het is zo dat we daar ook geen tegemoetkoming voor krijgen. Voor het vaccin hebben we dat effectief gevraagd, of er geen tussenkomst kon zijn door het sanitair fonds, een fonds dat gespijsd wordt door de veehouders. Daar komt gewoon geen reactie op."

Duurder in de supermarkten

Verwacht wordt dat lams- en schapenvlees duurder wordt in de supermarkten. "De prijsstijging gaat nooit voldoende zijn om onze verliezen goed te maken. Dat gaat sowieso niet het geval zijn", vreest Cleemput.

Volg Redactie24 nu op Instagram