Vanaf dan extra controles door politie: Rijbewijs wordt ingetrokken en je moet voor politierechtbank komen

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Het parket kondigt aan dat de politie extra controles op een zware overtreding gaat uitvoeren gedurende de hele maand september. Overtreders zullen hun rijbewijs ingetrokken zien worden en zullen voor de politierechtbank moeten verschijnen.

In de maand september organiseert het parket van Leuven haar vijfde editie van de actiemaand 'gsm achter het stuur'. Van zondag 1 september tot en met maandag 30 september zal daar extra op gecontroleerd worden.

"Het is algemeen bekend dat het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogt", zegt het parket. "De politie zal extra controles houden op het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur door bestuurders van zowel motorvoertuigen als rijwielen."

Wie betrapt wordt, mag zich niet enkel verwachten aan een proces-verbaal. "Daarnaast zal het rijbewijs van alle bestuurders van motorvoertuigen onmiddellijk ingetrokken worden voor de duur van vijftien dagen. De bestuurders worden nadien gedagvaard voor de politierechtbank."

"Voor de bestuurders van rijwielen leggen we een minnelijke schikking (geldboete) op. Bij gevaarlijk rijgedrag zullen we beslissen om de fietser alsnog te dagvaarden voor de politierechtbank."

Themazittingen in politierechtbank

Op 4 september wordt in de politierechtbank de eerste van acht themazittingen gehouden naar aanleiding van de vorige actiemaand, in maart. 600 bestuurders die toen betrapt werden zullen het mogen gaan uitleggen.