Goed nieuws voor iedereen die naar de autokeuring moet

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er zou momenteel geen structureel probleem meer zijn wat betreft de wachtrijen bij de autokeuringscentra. Die waren flink opgelopen, hetgeen voormalig Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters dwong tot het nemen van enkele maatregelen.

Zo hoeft een wagen pas voor het eerst naar de keuring wanneer die vier jaar oud is. Daarna moet de wagen om de twee jaar naar de keuring, in plaats van jaarlijks, zolang de kilometerstand onder de 160.000 blijft en het voertuig jonger dan tien jaar oud is.

De periodiciteit van twee jaar wordt momenteel trapsgewijs ingevoerd. Sinds 1 juli 2024 voor auto’s tot zes jaar oud waarvan de referentiedatum op 1 september 2024 of later valt. Vanaf 1 juli 2025 voor auto’s tot acht jaar oud waarvan de referentiedatum op 1 september 2025 of later valt. En vanaf 1 juli 2026 voor auto’s tot tien jaar oud waarvan de referentiedatum op 1 september 2026 of later valt.

Minder herkeuringen

Bovendien verviel voor een aantal gebreken de verplichting om binnen de 15 dagen of drie maanden deze te laten herstellen en het voertuig te laten herkeuren. Het gebrek dient nog steeds zo snel mogelijk opgelost worden, maar zonder effectieve herkeuring. Dit zorgt voor minder herkeuringen. In de toekomst zullen erkende garages, bandencentrales of glasherstellers herkeuringen kunnen uitvoeren.

Raph Verbruggen, gedelegeerd bestuurder bij GOCA Vlaanderen, het expertisecentrum voor autokeuring en rijbewijzen in Vlaanderen, maakte vrijdagochtend bekend dat de problemen met de lange wachtrijen nu weggewerkt zijn.

"Het klopt eigenlijk niet dat het altijd zo druk is. De gemiddelde wachttijden zijn sinds enkele maanden drastisch gedaald", vertelde Verbruggen in het Radio2-programma 'WinWin'.

"Dus ik kan vandaag voorzichtig stellen dat er op dit ogenblik geen echt structureel probleem is. Het bewijs daarvan is dat het aantal klachten - en ook het aantal klachten in verband met te lange wachttijden of wachtrijen - drastisch gedaald zijn."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp