Verandering bij autokeuring kan grote gevolgen hebben

door: MRO
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er komt vanaf juli een verandering bij de autokeuring. Vanaf dan zal je wagen maar om de twee jaar naar de keuring moeten vanaf de dag dat die vier jaar oud is tot het voertuig 10 jaar oud is of 160.000 km op de teller heeft. GOCA Vlaanderen wijst echter op de negatieve gevolgen.

Sectorfederatie GOCA Vlaanderen stelt dat deze beslissing een negatieve impact zal hebben op het milieu en op de verkeersveiligheid. "Cijfers wijzen immers uit dat jaarlijks 17% van de personenwagens in Vlaanderen een belangrijk technisch mankement vertonen. Een verlengd interval tussen keuringen zal dan ook resulteren in een hoger aantal onveilige wagens op de weg", klinkt het.

"De aanpassing zal ook negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Voertuigen die te lang rijden met defecte roetfilters dragen substantieel bij aan verhoogde fijnstofemissies en zullen door het verlengd interval tussen de keuring pas veel later worden opgemerkt."

Mensen uit Brussel en Wallonië naar Vlaamse keuringscentra?

Maar er is nog meer. Zo zouden veel bestuurders uit Wallonië en Brussel naar Vlaanderen kunnen komen om hun voertuig te laten keuren. "Klanten uit Wallonië en Brussel zullen graag de weg naar Vlaamse keuringscentra vinden vermits bestuurders kunnen kiezen in welk gewest ze hun wagen laten keuren."

"Indien je in Vlaanderen een keuringsbewijs krijgt dat langer geldig is dan in het Waals of Brussels gewest zal de keuze bij sommige automobilisten snel gemaakt zijn."