Verandering bij autokeuring sinds 1 juli: 'Dan volgt een rood keuringsbewijs'

door: MRO
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er is een verandering op de autokeuring voor dieselwagens. Die verandering heeft betrekking op de deeltjestellertest voor dieselwagens.

Modernere dieselwagens worden sinds 1 juli 2022 onderworpen aan de deeltjestellertest tijdens de autokeuring. Deze test meet het aantal roetdeeltjes per kubieke centimeter (cm³) in de uitlaatgassen van dieselvoertuigen. 

Om eigenaars de tijd te geven om eventuele gebreken te herstellen, konden zij tot nu toe maximaal drie keer een keuringsbewijs met een geldigheid van drie maanden ontvangen. Dit betekende dat de totale termijn voor de herstelling maximaal één jaar bedroeg, tot 30 juni 2024.

Om eigenaren te stimuleren om sneller en effectiever actie te ondernemen bij een slecht resultaat van de deeltjestellertest, werden de regels vanaf 1 juli 2024 aangescherpt. Voortaan krijgen eigenaren maximaal zes maanden (of drie controles) de tijd om de nodige herstellingen uit te voeren.

Indien de deeltjestest na drie controles nog steeds meer dan 1.000.000 roetdeeltjes/cm³ aangeeft, volgt een afkeur en wordt een rood keuringsbewijs uitgereikt, wat betekent dat het voertuig niet meer de weg op mag.