Opgelet voor winterbanden: grote verandering vanaf november

door: BVDO
winterbanden
Afbeelding bron: Unsplash

In heel wat Europese landen kan je een boete krijgen als je niet met winterbanden rijdt als dat nodig is. Vanaf 1 november dit jaar geldt ook een nieuwe regel voor het type banden.

In 2017 werd beslist dat er vanaf 1 november 2024 enkel nog winterbanden met het alpinesymbool gebruikt mogen worden. Vanaf 2018 werden nieuwe banden automatisch met dat symbool gemaakt en gold een overgangsperiode.

Wie nog oude winterbanden heeft kan dus in de problemen komen. Ook wie all seasonbanden gebruikt moet er hebben met het M+S en het alpinesymbool.

Veel mensen vergeten dat winterbanden bij winterse omstandigheden ook verplicht zijn in bepaalde landen waarvan je het niet verwacht. In Luxemburg en Duitsland zijn winterbanden verplicht bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs of rijm.

In Frankrijk zijn niet in alle regio’s winterbanden verplicht . Het gaat om steden en gemeenten in 34 departementen zoals Alpen, het Centraal Massief, Jura, Pyreneeën en de Vogezen. Daar is een speciaal verkeersbord geldig van 1 november tot 31 maart.

Wie niet met winterbanden rondrijdt als dat moet krijgt in Luxemburg een boete van 74 euro, in Duitsland van 80 euro. In Frankrijk loopt dat zelfs op tot 135 euro.