Drastisch besluit: Bakfietsen en andere zware fietsen worden hier verboden

door: STS
Bakfiets
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Bakfietsen winnen de jongste tijd aan populariteit, je ziet ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Maar er is een plek waar ze binnenkort niet meer welkom zijn.

"Reizigers met een bakfiets of andere zware fiets mogen binnenkort de roltrappen van de Sint-Annatunnel in Antwerpen niet meer gebruiken", laat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weten.

"De laatste jaren is het fietsverkeer spectaculair gestegen. Maar ook het aantal gebruikers met een zware fiets in de tunnel is sterk toegenomen. Het gaat dan voornamelijk over de opmars van (elektrische) bakfietsen en cargofietsen die ideaal zijn voor het vervoeren van zwaar gewicht."

"Heel wat van die fietsers gebruiken de roltrappen, maar die zijn niet voorzien op die toenemende zware lasten van de (bak)fietsen."

Paaltjes plaatsen

Daarom wordt er een maatregel ingevoerd om de trappen te beschermen tegen schade. "We plaatsen vanaf 30 september 2024 paaltjes aan de tunnelingangen om de doorgang te versmallen. Die maken het voor bakfietsers niet langer mogelijk om de roltrappen te betreden."

Met de lift

"Fietsers met grotere en zware tweewielers worden naar de liften doorverwezen om de oversteek te maken", aldus het AWV.