Veel bestuurders maken deze fout nog: "Boetes starten vanaf 174 euro, en kunnen oplopen"

door: STS
Verkeer - snelweg
Afbeelding bron: Photonews

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een nieuwe verkeerscampagne gelanceerd. Die heeft te maken met rijden op een rijstrook die afgesloten is voor het verkeer.

Dit wordt weergegeven door middel van een grote rode X op een digitaal bord boven een rijstrook. Vorig jaar betrapte de federale politie 2.600 bestuurders die een rood kruis negeerden.

Langs de wegen zijn daarom nu borden gezet met slogans als 'wees geen halve zot', 'wees geen loser' of 'wees geen klojo'. Sommige letters van de woorden zijn vervangen door een rood kruis.

Een rood kruis negeren kan gevaarlijk zijn. "Je ziet het niet altijd meteen, maar er kan iets op de weg liggen, er kan een ongeval gebeurd zijn, mensen kunnen pech hebben...", zei Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer op VTM.

"Die mensen staan daar stil. Mensen die betrokken waren bij een ongeval zijn soms gedesoriënteerd. Het is heel belangrijk dat die rijstrook dan wordt afgesloten en er geen ander verkeer op komt."

Overtreding van de eerste graad

Wie in overtreding is riskeert een boete. "Het gaat om een eerstegraadsovertreding, dus hetzelfde als rijden door een rood licht. De boetes starten vanaf 174 euro, maar dat kan echt nog wel oplopen", benadrukt Kiekens.

Campagne
Afbeelding bron: Agentschap Wegen en Verkeer