Consumenten gewaarschuwd: "Ernstige veiligheidsrisico’s, denk aan de gevaren voor je dit koopt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De overheid waarschuwt voor namaakproducten die verkocht worden. Het gaat hierbij niet om luxeproducten, maar om gewone items zoals speelgoed en waspoeder.

De Economische Inspectie nam de afgelopen maanden in en rond Brussel aanzienlijke hoeveelheden namaakproducten in beslag, laat de Federale Overheidsdienst Economie weten.

"Opvallend is dat het vooral gaat om dagelijkse goederen en niet om luxeproducten. In totaal werden 350.000 stuks speelgoed in beslag genomen. Het ging vooral over knuffeldieren, speelgoedfiguren en speelkaarten."

"Verder werden nog 10.000 parfumproducten, 16.000 stukken kledij, 19.822 liter vloeibaar wasmiddel en 16.070 kg waspoeder in beslag genomen."

Giftige stoffen of groot verstikkingsgevaar

Namaakspeelgoed en namaakverzorgingsproducten worden het vaakst in beslag genomen. "Dat zijn twee categorieën die ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Daar staan strenge controles op en nagemaakte producten voldoen daar uiteraard niet aan. Namaakspeelgoed wordt bijvoorbeeld gemaakt van giftige stoffen of er is een groot verstikkingsgevaar."

"De samenstelling van crèmes, parfum of wasproduct is niet gekend en niet getest, wat kan zorgen voor irritaties op je huid en vlekken op je kleren."

"We blijven ons inzetten voor de strijd tegen namaak. Maar tegelijk willen we ook de consumenten bewustmaken van de grote risico’s. Denk dus aan de concrete gevaren voor je namaak koopt."

Volg Redactie24 nu op Instagram